Suplementacja diety w łuszczycy

2017-06-20
Suplementacja diety w łuszczycyBadania są alarmujące – osoby z łuszczycą są bardziej narażone na otyłość, miażdżyce czy np. cukrzycę. Z tego powodu zaleca się wszystkim osobom przestrzeganie odpowiedniej diety, która może nie tylko zapobiec rozwojowi innych schorzeń, ale także wyciszyć zmiany łuszczycowe.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo potrzebne człowiekowi, bo stanowią substrat do produkcji związków regulujących pracę tkanek w organizmie, w tym układu sercowo-naczyniowego. Najlepszy jest kwas omega-3 zawarty w rybach, oleju rzepakowym, oleju lnianym i oliwie z oliwek. Powinien być obecny w diecie każdego łuszczyka, ponieważ zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Aby jednak pełnił swoją rolę, musimy go zjadać więcej niż kwasu omega-6 zawartego w mięsie i produktach wysokoprzetworzonych.

Suplementacja witaminą D

Nie wiadomo czy i w jakim stopniu niedobór witaminy D prowadzi do rozwoju łuszczycy. Wiadomo jednak, że jej podaż przyczynia się do jej wyciszenia, ponieważ substancja ta ma działanie przeciwzapalne i hamujące nadmierną reakcje układu odpornościowego. Aby uzupełnić niedobory tej witaminy należy jeść tłuste ryby morskie. Witamina D znajduje się także, ale w mniejszych ilościach, w mleku i przetworach mlecznych, jajkach i olejach roślinnych. Ponadto syntezujemy ją z tzw. dobrego cholesterolu pod wpływem słońca.

Dieta lekkostrawna w okresie zaostrzania stanu zapalnego

Pacjent cierpiący na łuszczycę powinien stosować racjonalną dietę, w której obecne będą owoce, warzywa, chude mięso, chudy nabiał oraz dużo ryb. Łuszczyca jest chorobą wieloukładową i nawet jeśli dana osoba nie odczuwa żadnych dolegliwości, w okresach jej reaktywowania się, dostrzegalne stają się zmiany w organizmie. A mianowicie zaostrzeniom dermatozy towarzyszy stan zapalny błony śluzowej żołądka. Ponadto wielu łuszczyków jest bardziej w tym czasie narażonych na miażdzycę. Stąd zaleca się, aby w okresach zaostrzeń pacjent przechodził na dietę lekkostrawną, wykluczającą ostre przyprawy, kawę, alkohol i potrawy smażone. Ze względu na ryzyko miażdżycy należy przez całe życie unikać produktów z dużą zawartością cholesterolu.

Łuszczyca a dieta odchudzająca

W grupie osób cierpiących na łuszczycę więcej osób niż w zdrowej populacji cierpi na nadwagę i otyłość. Dzieje się tak, ponieważ dermatoza ma wpływ na samopoczucie pacjenta i może prowadzić do zmiany nawyków żywieniowych. Przygnębiony człowiek znajduje bowiem w jedzeniu pociechę. Wielu specjalistów wskazuje także na wspólną patogenezę obu tych schorzeń – stany zapalne w organizmie. Wystarczy jednak, że łuszczyk przejdzie na dietę, a po kilku tygodniach objawy łuszczycowe zaczynają wyciszać się o 30–40%. Spadek masy ciała prowadzi także do zmniejszenia się ilości białek zapalnych we krwi, które przyczyniają się do powstawania skórnych wykwitów. Wprowadzanie takiej diety powinno być jednak konsultowane z dietetykiem.

Czytaj również:

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2017
pixel