Czynniki wyzwalające w atopowym zapaleniu skóry

2017-07-09
Czynniki wyzwalające w atopowym zapaleniu skóryAZS jest genetyczną i dziedziczną chorobą, powodowaną przez nieprawidłowo funkcjonującą odporność człowieka. Komórki odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów reagują na nieszkodliwe białka obecne w środowisku, jak na potencjalne źródło zapalenia. Ich reakcja prowadzi do powstawania na skórze ropnych wykwitów i uporczywego świądu.

Czym są czynniki wyzwalające?

Wspomniane wyżej nieszkodliwe białka, czyli alergeny, nazywane są czynnikami wyzwalającymi AZS. Należą do nich pyłki roślin, białka zwierząt, jad owadów, niektóre drobnoustroje (nieszkodliwe grzyby, bakterie, wirusy), kurz i roztocza, czy wybrane pokarmy. Impulsem, który wyzwala lub nasila stan zapalny, może być także długotrwały stres, suche powietrze, klimatyzacja w pomieszczeniach, detergenty, włókna wełniane i syntetyczne, zanieczyszczenie środowiska. Zauważa się także związek między porami roku, a postacią zmian skórnych – zimą skórą jest bardziej sucha i łatwiej ulega podrażnieniom, pojawia się na niej więcej wykwitów; latem jej stan poprawia się, dlatego, że światło słoneczne łagodzi reakcje układu odpornościowego (ma tzw. działanie immunosupresyjne). Dlatego ważne jest stosowanie odzieży, która zabezpiecza skórę przed uszkodzeniami zewnętrznymi np. odzież Comfifast.

Alergeny pokarmowe

Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą: białka mleka krowiego, białka jaja kurzego, kakao, orzeszki ziemne, owoce cytrusowe, owoce morza, pszenica, ryby, soja oraz większość substancji barwiących, konserwujących, poprawiających smak i zapach. Produkty te poza nasilaniem zapalenia mogą także powodować, zwłaszcza u dzieci, brak apetytu, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia. Jedynym sposobem na złagodzenie postaci atopowego zapalenia skóry i zapobieżenia niepożądanym objawom jest dieta eliminacyjna.

Alergie wziewne i kontaktowe

Osoby z AZS nie powinny trzymać w domu roślin ani zwierząt. Pyłki roślin, zarówno drzew, traw, jak i kwiatów doniczkowych, są silnymi alergenami, które mogą poza zaostrzaniem zapalenia wywoływać duszności i trudności z oddychaniem. Ponadto na roślinach osadza się kurz, w którym butują małe pajęczaki – roztocza. Ich odchody są silnie uczulające, ponieważ potęgują reakcje odpornościowe organizmu. Podobnie jest w wypadku śliny, sierści i naskórka zwierząt. Do najczęstszych alergenów kontaktowych, czyli wywołujących reakcje alergiczną przez kontakt ze skórą, należą nikiel, wełna, smary i detergenty.

Wstrząs anafilaktyczny

Kontakt z uczulającym pacjenta białkiem nie tylko zaostrza przebieg AZS, może także prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Wstrząs jest ogólnoustrojową, nagłą reakcją organizmu, charakteryzującą się spadkiem ciśnienia i zaburzeniami krążenia. Wywołać ją mogą alergeny pokarmowe oraz jad os, pszczół, niektórych mrówek. Do objawów wstrząsu należą: uogólniony obrzęk dróg oddechowych, trudności w oddychaniu i mówieniu, utrata przytomności lub uczucie paniki. Wstrząs anafilaktyczny w skrajnych wypadkach może prowadzić do śmierci, dlatego wszystkie osoby, którym grozi ryzyko anafilaksji, powinny mieć przy sobie zawsze środki ratujące życie – np. adrenalinę.

Czytaj również:

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel