Dieta dla osób z egzemą
2017-02-20

Dieta ubogohistaminowa
W przebiegu egzemy, a zwłaszcza atopowego zapalenia skóry, jednym z najprzykrzejszych objawów jest uporczywy świąd, wywoływany przez nadprodukcję histaminy w ciele człowieka. W związku z tym, że wiele produktów spożywczych zawiera histaminę lub stymuluje organizm do jej uwalniania, zaleca się, by osoby cierpiące na egzemę wykluczały niektóre z nich z diety. Histaminę zawierają: dojrzewające sery, kapusta, makrela, szpinak, tuńczyk, wędliny; natomiast do jej zwiększonej produkcji przyczynia się spożycie bananów, białka jaja, czekolady, pomidorów, surowego ananasa, truskawek.Wzbogacenie diety
Osoby z egzemą powinny wspomagać swój układ odpornościowy, spożywając probiotyki. Są to produkty zawierające drobnoustroje, które stanowią naturalną florę ludzkiego układu pokarmowego – szczepy Lactobacillus rhamanous albo Bifidobacterium lactis. Produkty te dostępne są w postaci suplementów diety – drażetek lub fermentowanych produktów mlecznych (jogurtów, kefirów). Bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium wspierają pracę jelit, działają przeciwzapalne i ograniczają rozwój zarazków, w następstwie łagodząc objawy dermatozy.Dieta u małych dzieci
Egzema może być dziedziczona, dlatego dzieci z rodzin, w który występuje, powinny być od małego odpowiednio żywione. Najlepszą profilaktyką zarówno egzemy, jak i alergii jest karmienie piersią. Karmienie naturalne powinno trwać minimum do 6. miesiąca życia, a jeśli mama nie może tak długo karmić, do diety dziecka należy wprowadzić hipoalergiczne mleko zastępcze. Nowe produkty, np. nabiał, warzywa, pszenicę zaleca się podawać dziecku dość wcześnie, np. w 5–6 miesiącu życia. Pokarmy mocno uczulające, takie jak gorczyca, jajka kurze czy seler, najlepiej podawać nie wcześniej niż w drugim roku życia.Dieta eliminacyjna
Alergeny pokarmowe nie tylko zaostrzają postać egzemy, ale przede wszystkim mogą ją wywołać. Dlatego uczulające daną osobę produkty należy wykluczyć z diety. W tym celu zaleca się wykonać testy alergiczne, które pomogą zidentyfikować, na co dana osoba jest uczulona. Do najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych należą: barwniki, białka mleka krowiego, białka jaja kurzego, kakao, konserwanty, orzeszki ziemne, owoce cytrusowe, owoce morza, pszenica, ryby, soja. Po zidentyfikowaniu alergenu należy go wykluczyć z diety, jednocześnie uzupełniając potencjalne niedobory np. wapnia w przypadku alergii na krowie mleko. Ponadto zaleca się eliminowanie słodyczy, słodzonych napojów, gotowych dań, ponieważ zawierają drażniące organizm konserwanty i barwniki.Czytaj również:
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2017
Polecane